GRIMM gaat met nieuwe montage in première op het Nederlands Film Festival

25 juli 2019

Op 28 september gaat de film Grimm re-edit van Alex van Warmerdam in première op het Nederlands Film Festival in Utrecht. De regisseur maakte samen met editor Job ter Burg een nieuwe montage. Op de première van Grimm re-edit zijn beide makers aanwezig en ook hoofdrolspeler Halina Reijn maakt haar opwachting. Tegelijkertijd met de officiële première vindt er een publiekspremière in Pathé Rembrandt plaats. Tickets voor de publieksvoorstellingen van Grimm re-edit zijn verkrijgbaar via www.filmfestival.nl.

Celluloid
Grimm was de vijfde film van Alex van Warmerdam en ging in 2003 op het Internationale Film Festival van San Sebastian in première: “Het is mijn enige film waarvan ik altijd heb gedacht ik er meer uit had kunnen halen.” Toen bleek dat van de nog op celluloid gedraaide film al het materiaal in bruikbare staat was, besloot Van Warmerdam met editor Job ter Burg het verhaal opnieuw aan te pakken. Het leidde tot meer dan alleen een nieuwe montage. Ook het beeld, geluid en de muziek werd vernieuwd. Grimm re-edit is geproduceerd door Marc van Warmerdam/Graniet Film en kwam tot stand met steun van het Nederlands Filmfonds. Distributeur Cinéart brengt de film uit in de bioscopen op 10 oktober van dit jaar. Fortissimo Films werkt aan de internationale distributie.

Van Nederland naar Spanje
Grimm re-edit begint als een variant op Hans en Grietje en verandert gaandeweg in een roadmovie, thriller en western. De geestige, maar ook grimmige, deels Spaans gesproken film begint in een winters Hollands landschap waar een armlastige man zijn zoon en dochter, Jacob (Jacob Derwig) en Marie (Halina Reijn), in het bos achterlaat. Een briefje van hun moeder sommeert hen naar een oom in Spanje te gaan. Eenmaal in Spanje wordt Marie verliefd op een rijke chirurg die samenwoont met zijn zwijgzame zus. Voor Jacob is geen plaats meer.


Alex van Warmerdam
Film- en theatermaker, schrijver en schilder Alex van Warmerdam heeft vele films op zijn naam staan die bekroond zijn met een Gouden Kalf, waaronder Abel, De Noorderlingen, Ober, De laatste dagen van Emma Blank en Borgman. In 2016 ontving Alex van Warmerdam samen met Marc van Warmerdam het Gouden Kalf voor de Filmcultuur. Momenteel is hij bezig met de voorbereidingen van zijn nieuwe speelfilm Nr.10. De opnamen daarvan beginnen dit najaar.

De 39e editie van het Nederlands Film Festival vindt plaats van 27 september t/m 5 oktober.

Zeven films van Cinéart bekend voor Cannes 2024

16 april 2024 Lees verder

200.000 bezoekers voor Oscarwinnaar THE ZONE OF INTEREST

12 maart 2024 Lees verder

DAHOMEY van Mati Diop wint Gouden Beer

26 februari 2024 Lees verder

100.000 bezoekers voor THE ZONE OF INTEREST

15 februari 2024 Lees verder

Acht Oscarnominaties voor Cinéartfilms

24 januari 2024 Lees verder

Meld je aan voor onze nieuwsbrief