Grand Prix voor THE ZONE OF INTEREST

30 mei 2023

Grand Prix voor THE ZONE OF INTEREST van Jonathan Glazer 
Jonathan Glazer, bekend van UNDER THE SKIN, won voor zijn nieuwste film THE ZONE OF INTEREST de Grand Prix van Cannes. Deze tweede prijs van het festival werd toegekend door de jury onder leiding van Ruben Östlund en werd hem overhandigd door niemand minder dan regisseur Quentin Tarantino. THE ZONE OF INTEREST won ook de Fipresci Award voor Beste Film, een prijs jaarlijks uitgereikt door de internationale filmcritici.

In THE ZONE OF INTEREST wonen de commandant van Auschwitz, Rudolf Höss (Christian Friedel), en zijn vrouw Hedwig (Sandra Hüller) met hun gezin naast het concentratiekamp. Daar proberen ze hun gezinsleven vorm te geven en een ideale wereld te creëren tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Cinéart kocht de film aan van A24 tijdens het Cannes filmfestival. De Nederlandse bioscooprelease is begin 2024 (TBC).

Meer prijzen voor Cinéart-films
De hybride documentaire LES FILLES D’OLFA van Kaouther Ben Hania (THE MAN WHO SOLD HIS SKIN) is ook onderscheiden in Cannes. De film won er de L'Œil d'Or, de prijs voor Beste Documentaire, en de Positive Cinema award.

Na BEAUTY AND THE DOGS en THE MAN WHO SOLD HIS SKIN, komt Tunesische filmmaker Kaouther Ben Hania met een unieke filmbeleving waarbij fictie en documentaire in elkaar overlopen. De film gaat over Olfa, een Tunesische moeder van vier dochters, die de leegte moet opvullen nadat haar oudste twee dochters plots verdwijnen (Nederlandse bioscooprelease: TBD).

De Belgische film IL PLEUT DANS LA MAISON van Paloma Sermon-Daï draaide tijdens het Cannes Filmfestival in het programma La Semaine de la Critique, waar het bekroond werd met de French Touch Prize of the Jury (vorig jaar gewonnen door AFTERSUN).

IL PLEUT DANS LA MAISON is een coming-of-age over de 17-jarige Purdey en haar jongere broer Makenzy, die een hete, stormachtige zomer doorbrengen aan een toeristisch meer. Aan hun lot overgelaten werkt Purdey in een hotel en verdient Makenzy wat geld door van toeristen te stelen (Nederlandse bioscooprelease: TBD).

Acquisities
Benelux distributeur Cinéart heeft tijdens het filmfestival tien nieuwe projecten aangekocht, waaronder de films THE ZONE OF INTEREST van Jonathan Glazer, MARIA MONTESSORI van Léa Todorov, en ROBOT DREAMS van Pablo Berger en AMA GLORIA van Maria Amachoukeli. Op basis van script zijn ook de nieuwe projecten aangekocht van onder meer Andrea Arnold (BIRD), Halina Rhijn (BABY GIRL), Stéphane Brizé (HORS SAISON), Gustav Möller (VOGTER) en Noémie Merlant (THE BALCONETTES, met een script van Céline Sciamma) . 

Martin Scorsese viert de nalatenschap van legendarisch filmduo Powell en Pressburger.

25 juni 2024 Lees verder

Mubi en Cinéart kondigen de Nederlandse bioscooprelease aan van The Substance

13 juni 2024 Lees verder

Cannes-prijzen voor The Substance, Armand & Black Dog

27 mei 2024 Lees verder

Romana Vrede, Hans Kesting en Frank Sanders in film met Olivia Colman en John Lithgow

8 mei 2024 Lees verder

Zeven films van Cinéart bekend voor Cannes 2024

16 april 2024 Lees verder

Meld je aan en mis geen filmnieuws