Wereldprimeur Loving Vincent: de tentoonstelling. Achter de schermen van eerste geschilderde speelfilm

22 september 2017

Te zien in de tentoonstelling
Loving Vincent: de tentoonstelling belicht een aantal aspecten van de totstandkoming van de film. Van de ontwikkeling van het scenario tot de fascinerende details van het maakproces. Een team van 125 kunstenaars heeft voor de film 1.400 schilderijen gemaakt in de geest van Van Gogh. Ruim 100 van deze werken zijn te zien in de tentoonstelling, verspreid over zes museumzalen. Ook is te zien hoe het team van kunstenaars oplossingen vond voor scenes die erom vroegen af te wijken van de originele werken van Van Gogh. Bijvoorbeeld in de veelvoorkomende gevallen dat Van Gogh’s schilderijen niet overeenkwamen met de verhoudingen van een bioscoopscherm. 

Bijzonder element in de tentoonstelling is het Painting Animation Workstation. Hier zal een kunstenaar die meewerkte aan de film, een nieuwe geschilderde animatie creëren. Deze animatie wordt gebaseerd op een werk van Vincent van Gogh (1853-1890) uit zijn Brabantse periode. De kunstenaar is in de tentoonstelling aan het werk van donderdag tot en met zondag gedurende de gehele looptijd van de tentoonstelling.

Combiticket film & tentoonstelling
Het Noordbrabants Museum gaat gedurende de looptijd van de tentoonstelling een samenwerking aan met bioscoop de Verkadefabriek in ’s-Hertogenbosch. Op www.hnbm.nl zijn combitickets te koop waardoor bezoekers gemakkelijk en voordelig een filmvertoning van LOVING VINCENT kunnen combineren met een bezoek aan de gelijknamige tentoonstelling. Een gecombineerd bezoek aan de Verkadefabriek en Het Noordbrabants Museum is mogelijk vanaf zaterdag 14 oktober aanstaande en kost €16.50.

Over de film
LOVING VINCENT is een uniek project over het leven en de mysterieuze dood van Vincent van Gogh: de eerste compleet geschilderde speelfilm ter wereld. In 65.000 frames, met de hand geschilderd door 125 kunstenaars die dezelfde techniek als Van Gogh hanteerden, brengt de film Van Gogh’s meest inspirerende schilderijen tot leven. De hoofdrollen worden vertolkt door onder andere Saoirse Ronan (BROOKLYN), Aidan Turner (THE HOBBIT), Douglas Booth (NOAH), Chris O’Dowd (BRIDESMAIDS, THOR), Jerome Flynn (GAME OF THRONES) en Helen McCrory (SKYFALL, HARRY POTTER).
Het kostte regisseurs Dorota Kobiela en Hugh Welchman zes jaar om de film te realiseren. Ruim 100 bekende meesterwerken van Vincent van Gogh zijn verwerkt in de film. Onder leiding van de regisseur bleef het team van kunstenaars zo veel mogelijk trouw aan de originele stijl van de kunstenaar. Van Gogh schreef in zijn laatste brief: “Wel, de waarheid is, dat we niet anders kunnen spreken dan door middel van onze schilderijen”.

Van Gogh in Het Noordbrabants Museum
Het Noordbrabants Museum toont als enige museum in Zuid-Nederland originele werken van Vincent van Gogh. Deze zijn te zien in Het Verhaal van Brabant, meer specifiek in een paviljoen gewijd aan Van Gogh en zijn Brabantse periode. Op dit ogenblik zijn 10 werken van Vincent van Gogh opgenomen in de vaste presentatie van het museum. Het betreffen alle werken die Van Gogh schilderde in Nuenen, de plek in Brabant waar hij het grootste deel van zijn leven in Nederland als kunstenaar heeft gewerkt. Het stelt het museum in staat het verhaal van Vincent van Gogh in zijn Brabantse periode te vertellen. Door het organiseren van Van Gogh-gerelateerde tentoonstellingen en activiteiten beoogt het museum binnen Brabant een centrale rol te spelen in het verbinden van de kunst en de geschiedenis van Van Gogh met het cultureel erfgoed gerelateerd aan Van Gogh verspreid over de provincie.

Van Gogh in Noord-Brabant
In Van Gogh Brabant hebben vijf erfgoedinstellingen in Brabant (Van Gogh Village in Nuenen, Vincents Tekenlokaal in Tilburg, de Van Goghkerk in Etten-Leur, het Vincent van Goghhuis in Zundert en Het Noordbrabants Museum in ’s Hertogenbosch) de krachten gebundeld om de culturele erfenis van Vincent van Gogh in Brabant te behouden en te delen. Hierin wordt samengewerkt met Van Gogh Europe, een internationaal samenwerkingsverband tussen diverse instellingen in Nederland, België en Frankrijk dat zich inzet voor het behoud en de collectieve promotie van Van Goghs erfgoed.

Martin Scorsese viert de nalatenschap van legendarisch filmduo Powell en Pressburger.

25 juni 2024 Lees verder

Mubi en Cinéart kondigen de Nederlandse bioscooprelease aan van The Substance

13 juni 2024 Lees verder

Cannes-prijzen voor The Substance, Armand & Black Dog

27 mei 2024 Lees verder

Romana Vrede, Hans Kesting en Frank Sanders in film met Olivia Colman en John Lithgow

8 mei 2024 Lees verder

Zeven films van Cinéart bekend voor Cannes 2024

16 april 2024 Lees verder

Meld je aan en mis geen filmnieuws