Vijf films van Godard opnieuw te zien

14 december 2017

In het kader van de Nederlandse première van de film LE REDOUTABLE (release 18 januari 2018), een ode aan Jean-Luc Godard en de nouvelle vague, vertoont EYE Filmmuseum vijf gerestaureerde films van Jean-Luc Godard opnieuw op het grote doek.

Godards VIVRE SA VIE en LE MÉPRIES zijn vanaf 18 januari 2018 te zien in EYE en de landelijke filmtheaters. EYE vertoont daarnaast ook LA CHINOISE, MASCULIN FÉMINI en 2 OU 3 CHOSES QUE JE SAIS D’ELLE. Deze vijf films laten zien dat de ideeën van deze beeldenstormer nog steeds springlevend zijn. Ravissant, wild, speels, vrij van vorm en regels – zoals alleen Godard dat kan.

In de nieuwe speelfilm LE REDOUTABLE duikt regisseur Michel Hazanavicius (bekend van Oscarwinnaar THE ARTIST) in een roerige periode in het leven van Jean-Luc Godard. Aan het einde van de jaren ’60 zat de meest invloedrijke filmmaker van Frankrijk in een diepe artistieke crisis. Godard was een rusteloze beeldenstormer die als een komeet door de jaren ‘60 schoot en de grammatica van de cinema herschreef. Zeven jaar eerder deed zijn debuutfilm À BOUT DE SOUFFLE de internationale cinema op zijn grondvesten schudden. Maar in 1967 begint Godard (hier gespeeld door Louis Garrel) zijn filmopvattingen aan een kritische blik te onderwerpen. Zijn huwelijk met Anna Karina, muze van zijn baanbrekende films, is gestrand. Culturele en politieke verandering hangt in de lucht, een jaar voor mei '68, en Godard begint aan een nieuwe film, LA CHINOISE, met een nieuwe muze: actrice en studentenactiviste Anne Wiazemsky (Stacy Martin).

Acteur Louis Garrel (MON ROI, SAINT LAURENT) geeft op fenomenale wijze gestalte aan de ontreddering van Godard. Actrice Stacy Martin (NYMPHOMANIAC 1 & 2) maakt van Anne zijn muze en klankbord, maar uiteindelijk spreekt ook zij zijn taal niet meer. LE REDOUTABLE werd geselecteerd voor de officiële competitie van het Cannes filmfestival 2017 en is vanaf 18 januari 2018 in de Nederlandse bioscopen te zien.

Voor meer informatie over de vijf Godard films kijk hier
Voor meer informatie over LE REDOUTABLE kijk hier

Romana Vrede, Hans Kesting en Frank Sanders in film met Olivia Colman en John Lithgow

8 mei 2024 Lees verder

Zeven films van Cinéart bekend voor Cannes 2024

16 april 2024 Lees verder

200.000 bezoekers voor Oscarwinnaar THE ZONE OF INTEREST

12 maart 2024 Lees verder

DAHOMEY van Mati Diop wint Gouden Beer

26 februari 2024 Lees verder

100.000 bezoekers voor THE ZONE OF INTEREST

15 februari 2024 Lees verder

Meld je aan en mis geen filmnieuws