Vier Cinéart films in de prijzen op het Cannes Filmfestival 2018

20 mei 2018

Gisterenavond vond de awardceremonie plaats van de 71e editie van het Cannes Filmfestival. Vier films van Cinéart vielen in de prijzen. De jury, onder leiding van actrice Cate Blanchett, bekroonde COLD WAR, CAPHARNAÜM, DOGMAN en AYKA met een Palm.

Voor zijn COLD WAR (ZIMNA WOJNA) mocht Pawel Pawlikowksi (van Oscarwinnaar IDA) de Palm voor Beste Regisseur in ontvangst nemen. COLD WAR is een gepassioneerd liefdesverhaal dat zich afspeelt tijdens de Koude Oorlog: een onmogelijke liefde in een onmogelijke tijd. Release: december 2018.

CAPHARNAÜM van Nadine Labaki, een van de drie vrouwelijke regisseurs met een film in competitie dit jaar, won de Jury Prize. De film gaat over 12-jarige Zein uit een van de armste wijken van Libanon. Hij klaagt zijn ouders aan voor het feit dat ze hem leven hebben gegeven, maar niet de middelen hebben gehad om voor hem te zorgen. CAPHARNAÜM kreeg een 15-minuten durende staande ovatie na de eerste vertoning. Release: tba.

DOGMAN van Matteo Garrone (GOMORRA) is een ‘urban western’ geïnspireerd op een misdaad in de jaren ’80 net buiten Rome. Hoofdrolspeler Marcello Fonte won de prijs voor Beste Acteur. Na een aantal kleine rollen is dit zijn eerste hoofdrol. Regisseur Garrone noemt Fonte de 'Buster Keaton van vandaag'. Release: najaar 2018.

Samal Yesyamova speelt de titelrol in AYKA en werd door de jury gekroond met de prijs voor Beste Actrice. Wanneer Ayka is bevallen heeft ze geen geld om haar kind op te voeden. Ze heeft geen baan, schulden en geen eigen onderkomen. Haar eerste reactie is om te vluchten en haar pasgeboren baby achter te laten, maar uiteindelijk kan ze haar moederinstinct niet onderdrukken. Release: tba.

Cinéart in Cannes
Cinéart had dit jaar maar liefst 11 films die in Cannes te zien waren, waarvan zeven films in de Officiële Competitie. Naast de vier films die in de prijzen vielen, waren dit PLAIRE, AIMER ET COURIR VITE (SORRY ANGEL) van Christophe Honoré, LES FILLES DU SOLEIL (GIRLS OF THE SUN) van Eva Husson en TODOS LO SABEN (EVERYBODY KNOWS) van Asghar Farhadi. TODOS LO SABEN was tevens de openingsfilm van het festival.

LES CHATOUILLES van Andréa Bescond en GUEULE D'ANGE van Vanessa Filho draaiden in 'Un Certain Regard'. MIRAI van Mamoru Hosoda was geselecteerd in de 'Quinzaine des Réalisateurs' en NOS BATAILLES van Guillaume Senez zat in de 'Semaine de la Critique'.

Aankopen
Cinéart heeft daarnaast de volgende projecten aangekocht: SORRY WE MISSED YOU, de nieuwste film van Ken Loach dat binnenkort in productie gaat; AHMED, het volgende project van de gebroeders Dardenne; THE BURNT ORANGE HERESY door Giuseppe Capotondi met Christopher Walken (THE DEER HUNTER), Claes Bang (THE SQUARE) en Elizabeth Debicki (THE GREAT GATSBY); en de Duitse co-productie BALLOON, geregisseerd door Michael Herbig, dat nu in postproductie is. 

Martin Scorsese viert de nalatenschap van legendarisch filmduo Powell en Pressburger.

25 juni 2024 Lees verder

Mubi en Cinéart kondigen de Nederlandse bioscooprelease aan van The Substance

13 juni 2024 Lees verder

Cannes-prijzen voor The Substance, Armand & Black Dog

27 mei 2024 Lees verder

Romana Vrede, Hans Kesting en Frank Sanders in film met Olivia Colman en John Lithgow

8 mei 2024 Lees verder

Zeven films van Cinéart bekend voor Cannes 2024

16 april 2024 Lees verder

Meld je aan en mis geen filmnieuws