Unieke samenwerking tussen Van Gogh Museum, EYE en HAFF voor educatiepakket LOVING VINCENT

3 november 2017

Het Van Gogh Museum, EYE Filmmuseum en het Holland Animation Film Festival bundelen de krachten: gezamenlijk komen ze met een educatiepakket rondom de film LOVING VINCENT, ontwikkeld voor het voorgezet onderwijs (14+). “Film is een heel toegankelijk medium en deze spannende animatiefilm biedt een uitgelezen kans om zowel leven en werk van Vincent van Gogh als filmische thema’s op een aantrekkelijke en actieve manier te behandelen in de klas” (EYE Filmmuseum).

Voor de productie van dit educatiepakket werkten de drie partijen intensief samen. Het Van Gogh Museum nam het kunsthistorische gedeelte voor zijn rekening, waar EYE en het HAFF het maakproces van de film op zich namen. Het lesmateriaal in het educatiepakket gaat in op verschillende elementen uit de film in relatie tot het werk van Vincent van Gogh. Zo worden er personages en locaties uit de film behandeld die allemaal door Van Gogh zijn geschilderd: niet alleen de schilder zelf, maar ook zijn beroemde vriend postbode Roulin, Het Gele Huis in Arles en de korenvelden bij Auvers. Voor de filmische thema’s komen animatie als kunstvorm en techniek, verschillende animatietechnieken en de inventieve manier om het verhaal te vertellen aan de orde. Leerlingen krijgen zo inzicht in animatie en filmgenres en kunnen dat ook toepassen in een eigen korte film. Het lesmateriaal is sinds 31 oktober beschikbaar in het Nederlands en Engels op de website van het Van Gogh Museum.

Primair- en voortgezet onderwijs (8 t/m 14 jaar)
Voor de bovenbouw van het primair onderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs is er in Het Noordbrabants Museum in ‘s-Hertogenbosch de speciale museumles Laat het fonkelen! ontwikkeld. Leerlingen krijgen een rondleiding door 'Loving Vincent, de tentoonstelling' en maken hun eigen geschilderde animatie, waarbij ze de sterren van Van Gogh laten fonkelen. Deze tentoonstelling over de totstandkoming van de film is nu in Het Noordbrabants Museum te zien tot en met 28 januari 2018. Groep 3 tot en met 8 van het primair onderwijs kan ook in de klas met de film aan de slag met de lesmethode Avonturen in het Donker van EYE.

Van Gogh Museum
Het Van Gogh Museum lanceerde eerder dit jaar in samenwerking met LessonUp het digitale onderwijsplatform ‘Van Gogh op school’ voor het Voortgezet Onderwijs. Op het platform biedt het museum kant-en-klare lessen aan over het leven en werk van Vincent van Gogh, die door docenten naar eigen inzicht aangepast en gedeeld kunnen worden.

EYE Filmmuseum
Filmeducatie is één van de speerpunten van EYE. Het kritisch gebruiken en begrijpen van beeld is onmisbaar geworden in onze samenleving. EYE biedt educatie-programma’s, activiteiten en lesmaterialen voor alle onderwijsniveaus waarbij film kijken, maken, delen en beleven centraal staan. Als kenniscentrum van de filmsector heeft EYE daarnaast een landelijke coördinerende rol en geeft advies aan andere instellingen, film- en onderwijsprofessionals op het gebied van filmeducatie.

Bij LOVING VINCENT biedt EYE tevens een filminleiding die door filmvertoners kan worden ingezet bij schoolvoorstellingen.

Holland Animation Film Festival
HAFF is een internationaal animatiefestival dat jaarlijks in het voorjaar plaatsvindt in Utrecht. HAFF biedt diverse educatieve programma’s voor filmtheaters voor basis- en voortgezet onderwijs en een binnenschools programma voor het basisonderwijs, ook door het jaar heen.

De film LOVING VINCENT
LOVING VINCENT is een unieke film over het leven en de mysterieuze dood van Vincent van Gogh: deze werelds eerste geschilderde speelfilm is gemaakt met Nederlandse verf. In 65.000 met de handgeschilderde frames bracht het team van 125 kunstenaars de meesterwerken van Vincent van Gogh tot leven. Daarvoor gebruikten zij Van Gogh olieverf, de verf van Nederlandse fabrikant Royal Talens.

"We hadden een uitstekende verf nodig, want 125 kunstenaars zouden er mee werken en deze verf was het enige dat het publiek zou zien,” vertelt producent Hugh Welchman (Oscarwinnaar PETER AND THE WOLF, 2008). “Daarom testten we 9 verschillende verfmerken op kwaliteit, viscositeit, het kleurenpalet en prijs. Van Gogh olieverf scoorde als beste. Het feit dat het merk Van Gogh heet, was bijzonder genoeg puur toeval! "

LOVING VINCENT is nu te zien in deze Nederlandse bioscopen.

Nicole Kidman & Antonio Banderas in nieuwe film van Halina Reijn

22 november 2023 Lees verder

JIPPIE NO MORE! wint publieksprijs op Cinekid Filmfestival

2 november 2023 Lees verder

MUBI en Cinéart kondigen samenwerking aan rond de Benelux release van PRISCILLA

7 september 2023 Lees verder

HOLLY van Fien Troch opent Film Fest Gent

22 augustus 2023 Lees verder

Meld je aan voor onze nieuwsbrief