QUO VADIS, AIDA? genomineerd voor Oscar voor Beste Buitenlandse film

15 maart 2021

Vanmiddag maakte de Academy of Motion Pictures de nominaties bekend voor de Oscars. Een belangrijke nominatie is voor de Bosnische speelfilm QUO VADIS, AIDA? van Jasmila Žbanić. De film, een Nederlandse coproductie van N279, is een fictieve weergave van de genocide in Srebrenica met onder anderen Raymond Thiry (PENOZA) en Johan Heldenbergh (THE BROKEN CIRCLE BREAKDOWN) als Dutchbatters.

QUO VADIS, AIDA? werd eerder al geselecteerd voor de Officiële Competitie van het filmfestival van Venetië en was in januari te zien op het International Film Festival Rotterdam (IFFR), waar de film de publieksprijs in ontvangst mocht nemen. De film won daarnaast ook al verschillende belangrijke prijzen in het buitenland en de internationale pers is lovend.

Els Vandevorst, Nederlandse coproducent van QUO VADIS, AIDA? is overweldigd:
“Het is geweldig, ik ben in alle staten. De film is zo belangrijk om gezien te worden en aandacht te krijgen. Alle lof naar Jasmila die met zoveel talent, precisie, aandacht en uithoudingsvermogen zo een genuanceerd beeld heeft weergegeven van een verschrikkelijke oorlog die kort geleden zich hier in Europa afspeelde.” Els Vandevorst produceerde met haar bedrijf N279 succesvolle films als OORLOGSWINTER en BRIMSTONE.

QUO VADIS, AIDA? vertelt het verhaal van Aïda (Jasna Đuričić), die als tolk in dienst van de Verenigde Naties op de Nederlandse VN-basis in Srebrenica werkt. Terwijl ze uit alle macht haar man en zonen probeert te redden, wordt de chaos om haar heen steeds groter. Meer dan 8.000 Bosnische vluchtelingen worden omgebracht.

De film is vanaf 29 april 2021 in de Nederlandse bioscopen te zien.

Andere nominaties
Van Cinéart heeft ook THE MAN WHO SOLD HIS SKIN een nominatie ontvangen voor Beste Buitenlandse Film. De nieuwe film van de Tunesische filmmaker Kaouther Ben Hania (BEAUTY AND THE DOGS) is een zwarte satire waarin een Syrische vluchteling naar Europa wordt gehaald als levend kunstwerk. De rol van Sam Ali wordt vertolkt door Yahya Mahayni, die de prijs won voor Beste Acteur op het filmfestival van Venetië (Orizzonti). De release is gepland voor 3 juni 2021, maar is afhankelijk van de bioscooprelease in Frankrijk.

Ook THE FATHER gooit hoge ogen bij de Academy; met maar liefst zes nominaties maakt de film onder meer kans op de prijs voor Beste Film, Beste Acteur (Anthony Hopkins) en Beste Vrouwelijke Bijrol (Olivia Colman). THE FATHER is een fascinerend portret van een dementerende man (Hopkins), die zijn grip op de realiteit aan het verliezen is. Vertelt vanuit zijn perspectief ervaren we zijn verwarring en angst, maar wordt ook de onmacht en liefde van zijn dochter (Colman) tastbaar. THE FATHER is vanaf 20 mei 2021 te zien in de Nederlandse bioscopen.

De uitreiking van de Oscars vindt plaats in de nacht van zondag 25 april op maandag 26 april 2021.

200.000 bezoekers voor THE FATHER

18 oktober 2021 Lees verder

100.000 bezoekers voor THE FATHER

18 september 2021 Lees verder

Nr.10 van Alex van Warmerdam is geselecteerd voor Fantastic Fest 2021 en TIFF Industry Select

14 september 2021 Lees verder

Binnenkort in de bioscoop: Nr. 10, de nieuwste film van Alex van Warmerdam

16 augustus 2021 Lees verder

Meld je aan voor onze nieuwsbrief