Prijzenfestival in Cannes: Grand Prix voor 120BPM en Beste Actrice voor Diane Kruger in AUS DEM NICHTS

29 mei 2017

Zondagavond vond de award ceremonie plaats van het 70e Filmfestival van Cannes. Cinéart films 120 BATTEMENTS PAR MINUTE en AUS DEM NICHTS vielen in de prijzen, nadat VISAGES VILLAGES, RADIANCE en 120 BATTEMENTS PAR MINUTE een dag eerder ook al bekroond werden.

Regisseur Robin Campillo won voor 120 BATTEMENTS PAR MINUTE (120 BPM) de Grand Prix. Campillo nam de prijs in ontvangst onder een staande ovatie. 120 BPM is een liefdesverhaal tegen de achtergrond van de Act Up-strijd voor erkenning en de rechten van HIV-patiënten in de vroege jaren ’90 van Parijs. Naar aanleiding van de overweldigende positieve reacties die Campillo voor 120 BPM ontving, wordt de Grand Prix van dit jaar ook wel ‘un Palme du Coeur’ genoemd.

Actrice Diane Kruger (INGLOURIOUS BASTERDS) ontving de prijs voor Beste Actrice voor haar rol in AUS DEM NICHTS (IN THE FADE) van regisseur Fatih Akin (SOUL KITCHEN, AUF DER ANDEREN SEITE). Kruger zet met deze rol een menselijk maar ongelooflijk sterke vrouw neer, die na een terroristische aanslag haar gezin verliest en op zoek gaat naar gerechtigheid. De actrice droeg haar prijs op aan de slachtoffers van terreur en alle nabestaanden die hun leven opnieuw moeten proberen op te pakken.

Andere prijzen

Naast de Grand Prix won 120 BATTEMENTS PAR MINUTE ook de FIPRESCI-prijs van de internationale pers en de Queer Palm voor de beste film met LGBT-thematiek. De documentaire VISAGES VILLAGES van Agnès Varda en de Franse artiest JR won de Oeil d'Or voor Beste Documentaire. RADIANCE (HIKARI) van Naomi Kawase werd bekroond met de Ecumenical Jury Prize.

Nieuwe aankopen

Cinéart heeft tijdens het festival drie nog te realiseren projecten aangekocht: THE UNTITLED ASGHAR FARHADI PROJECT van Asghar Farhadi (THE SALESMAN, A SEPARATION) dat zich afspeelt in Spanje met Penelope Cruz en Javier Bardem in de hoofdrollen; THE UNTITLED HIROKAZU KORE-EDA PROJECT van de Japanse regisseur Hirokazu Kore-Eda (AFTER THE STORM) en de Japanse animatie MIRAI van Mamoru Hosoda (WOLF CHILDREN).

Daarnaast kocht Cinéart vier nieuwe films: in de sectie ‘Un Certain Regard’ het waargebeurde Tunesisch drama BEAUTY AND THE DOGS van Kaouther Ben Hania en L’ATELIER, de nieuwe film van regisseur Laurent Cantet (ENTRE LES MURS) met Marina Foïs in de hoofdrol; in de sectie ‘Quinzaine des Réalisateurs’ de Franse komedie ÔTEZ-MOI D’UN DOUTE van Carine Tardieu en de Amerikaanse film PATTI CAKE$ van Geremy Jasper. Cinéart zal PATTI CAKE$ in samenwerking met FOX Searchlight uitbrengen in de Nederlandse bioscopen.

Eerder kocht Cinéart de Franse films UN HOMME PRESSÉ van Hervé Mimran en VOYEZ COMME ON DANSE van Michel Blanc.

Zeven films van Cinéart bekend voor Cannes 2024

16 april 2024 Lees verder

200.000 bezoekers voor Oscarwinnaar THE ZONE OF INTEREST

12 maart 2024 Lees verder

DAHOMEY van Mati Diop wint Gouden Beer

26 februari 2024 Lees verder

100.000 bezoekers voor THE ZONE OF INTEREST

15 februari 2024 Lees verder

Acht Oscarnominaties voor Cinéartfilms

24 januari 2024 Lees verder

Meld je aan voor onze nieuwsbrief