Opnames MITRA van Nederlands-Iraans filmtalent

14 maart 2019

De opnames voor het Nederlands/Iraans drama MITRA van Kaweh Modiri zijn gestart. De productie begint met 17 draaidagen in Nederland, waarna er ook in Duitsland en in Jordanië gefilmd wordt. De cast bestaat o.a. uit Jasmin Tabatabai (BANDITS), beroemd muzikant en acteur Mohsen Namjoo (RADIO DREAMS) en Sallie Harmsen (BLADE RUNNER 2049, LUCIA DE B.). De productie is in handen van BALDR Film.


Kaweh Modiri is een Nederlandse schrijver en regisseur met een Iraanse achtergrond. Met zijn korte afstudeerfilm MIJN INBREKER EN IK (IFFR, 2010) wist hij de aandacht in de Nederlandse filmindustrie te wekken. Zijn eerste hybride lange film BODKIN RAS (2016) ging op het IFFR (International Film Festival Rotterdam) in wereldpremière, waarna de film geselecteerd werd voor het Amerikaanse SXSW-filmfestival en het Vienna International Film Festival. BODKIN RAS won op zowel het IFFR als op de Viennale de FIPRESCI prijs van de filmcritici. MITRA is zijn tweede speelfilm.

Modiri: "MITRA is een film die grenzen en generaties overschrijdt, van een politiek en turbulent Iran in de jaren ’80 tot het hedendaagse Europa dat kalm oogt maar een heleboel verhalen in stilte met zich meedraagt. In MITRA zal het verleden aan het licht komen in een liefdevol verhaal, vertelt door de ogen van een vrouw. Er zal ook voldoende humor in zitten, samen met een alomtegenwoordig gevoel van bedreiging.”

Synopsis
Gebaseerd op Modiri’s eigen familiegeschiedenis vertelt MITRA het verhaal van Haleh (72), een gerespecteerde academicus en publiek figuur woonachtig in Nederland. 37 jaar nadat haar dochter Mitra is geëxecuteerd in Iran en zij uit haar thuisland vluchtte, leidt Haleh een succesvol leven. Wanneer er een vrouw opduikt die zij verantwoordelijk houdt voor Mitra’s dood, wordt haar rustige leven plotseling verstoord. Maar de vrouw, die nu zelf ook moeder is en net aangekomen is in Nederland, lijkt Haleh niet te herkennen. Haleh groeit steeds dichter naar de vrouw toe en wordt verscheurd tussen twijfel en wraakgevoelens.

BALDR FILM (2012) is het productiebedrijf van Frank Hoeve en Katja Draaijer gevestigd in Amsterdam. Hun focus ligt op het (co-)produceren van uitdagende speelfilms en documentaires van een select aantal makers met een onderscheidende en persoonlijk signatuur. BALDR Film produceerde o.a. SEVILLA (Bram Schouw, 2012), THOSE WHO FEEL THE FIRE BURNING (Morgan Knibbe, 2014) en HEARTBOUND (Janus Metz, 2018).

Nicole Kidman & Antonio Banderas in nieuwe film van Halina Reijn

22 november 2023 Lees verder

JIPPIE NO MORE! wint publieksprijs op Cinekid Filmfestival

2 november 2023 Lees verder

MUBI en Cinéart kondigen samenwerking aan rond de Benelux release van PRISCILLA

7 september 2023 Lees verder

HOLLY van Fien Troch opent Film Fest Gent

22 augustus 2023 Lees verder

Meld je aan voor onze nieuwsbrief