“Vrouwen strijden voor hun grondrechten en de mannen zijn naast hen komen staan. Dit gaat over meer dan de hijab, dit gaat over vrijheid,” – Zar Amir Ebrahimi

18 oktober 2022

Afgelopen zaterdag 15 oktober waren de hoofdrolspelers van HOLY SPIDER, Zar Amir Ebrahimi (winnaar Prijs voor Beste Actrice op het Filmfestival van Cannes 2022) en Mehdi Bajestani, te gast op het Film Fest Gent om de film van Ali Abbasi te presenteren.

Tijdens de emotionele Q&A na de film ging Zar Amir Ebrahimi verder in op de protesten van de afgelopen weken in Iran. "Waar de protesten in 2019 nog over de economie gingen, zijn ze nu tegen het algehele regime. Het Iraanse volk strijdt nu voor hun lang verloren vrijheid. We kunnen niet anders dan vooruitgaan; er is geen weg meer terug.”

Diezelfde avond kwam er opnieuw verontrustend nieuws uit Iran: er is brand uitgebroken in de Evin-gevangenis in Teheran, waar veel politieke gevangenen zitten. Dit zijn onder meer NGO-medewerkers, journalisten, maar ook filmmakers zoals Jafar Panahi en Mohammad Rasoulof.

De woorden van Zar Amir Ebrahimi maakten diepe indruk op iedereen in de zaal. Cinéart schaart zich dan ook achter haar oproep voor vrijheid voor het Iraanse volk.

Foto: Jeroen Willems (courtesy of Film Fest Gent)

Martin Scorsese viert de nalatenschap van legendarisch filmduo Powell en Pressburger.

25 juni 2024 Lees verder

Mubi en Cinéart kondigen de Nederlandse bioscooprelease aan van The Substance

13 juni 2024 Lees verder

Cannes-prijzen voor The Substance, Armand & Black Dog

27 mei 2024 Lees verder

Romana Vrede, Hans Kesting en Frank Sanders in film met Olivia Colman en John Lithgow

8 mei 2024 Lees verder

Zeven films van Cinéart bekend voor Cannes 2024

16 april 2024 Lees verder

Meld je aan en mis geen filmnieuws