“Vrouwen strijden voor hun grondrechten en de mannen zijn naast hen komen staan. Dit gaat over meer dan de hijab, dit gaat over vrijheid,” – Zar Amir Ebrahimi

18 oktober 2022

Afgelopen zaterdag 15 oktober waren de hoofdrolspelers van HOLY SPIDER, Zar Amir Ebrahimi (winnaar Prijs voor Beste Actrice op het Filmfestival van Cannes 2022) en Mehdi Bajestani, te gast op het Film Fest Gent om de film van Ali Abbasi te presenteren.

Tijdens de emotionele Q&A na de film ging Zar Amir Ebrahimi verder in op de protesten van de afgelopen weken in Iran. "Waar de protesten in 2019 nog over de economie gingen, zijn ze nu tegen het algehele regime. Het Iraanse volk strijdt nu voor hun lang verloren vrijheid. We kunnen niet anders dan vooruitgaan; er is geen weg meer terug.”

Diezelfde avond kwam er opnieuw verontrustend nieuws uit Iran: er is brand uitgebroken in de Evin-gevangenis in Teheran, waar veel politieke gevangenen zitten. Dit zijn onder meer NGO-medewerkers, journalisten, maar ook filmmakers zoals Jafar Panahi en Mohammad Rasoulof.

De woorden van Zar Amir Ebrahimi maakten diepe indruk op iedereen in de zaal. Cinéart schaart zich dan ook achter haar oproep voor vrijheid voor het Iraanse volk.

Foto: Jeroen Willems (courtesy of Film Fest Gent)

Vacature: Marketingmedewerker Partnerships & Content

12 maart 2024 Lees verder

200.000 bezoekers voor Oscarwinnaar THE ZONE OF INTEREST

12 maart 2024 Lees verder

DAHOMEY van Mati Diop wint Gouden Beer

26 februari 2024 Lees verder

100.000 bezoekers voor THE ZONE OF INTEREST

15 februari 2024 Lees verder

Acht Oscarnominaties voor Cinéartfilms

24 januari 2024 Lees verder

Meld je aan voor onze nieuwsbrief