HOLLY van Fien Troch in Officiële Competitie op het Filmfestival van Venetië

25 juli 2023

HOLLY, de nieuwe speelfilm van Fien Troch (HOME, KID), is geselecteerd voor de Officiële Competitie van het Internationaal Filmfestival van Venetië. Het is nog maar de tweede keer in de geschiedenis van de Biënnale van Venetië dat een Vlaamse speelfilm een gooi doet naar de Gouden Leeuw. Venetië viert dit jaar de 80e editie van het filmfestival dat plaatsvindt van 30 augustus tot en met 9 september 2023.

HOLLY is de vijfde featurefilm van de Belgische filmmaker Fien Troch en volgt de 15-jarige Holly, die een dodelijke schoolbrand voorspeld lijkt te hebben. Lerares Anna is gefascineerd door de voorspellende gave van Holly en nodigt haar uit om vrijwilligerswerk te komen doen in de rouwende gemeenschap. Overal waar ze komt, brengt Holly rust, warmte en hoop aan wie ze ontmoet. Maar al snel beginnen mensen haar speciale gave op te zoeken en wordt er steeds meer van Holly geëist. De film is een onmiskenbare Fien Troch-film, waarin de menselijke psyche en de absurditeit van het dagelijkse leven met de nodige portie humor en fijngevoeligheid samenkomen.

Regisseur Fien Troch: “Het is een ongelofelijke kans om met HOLLY in Venetië in wereldpremière te gaan. Ik heb een bijzondere band met het festival en het is dan ook de perfecte start voor de internationale festivalcarrière van de film (…) De Orizzonti prijs voor Beste Regie winnen met HOME in 2016 betekende veel. Dat we nu 7 jaar later worden uitgenodigd voor de Officiële Competitie daar konden we enkel van dromen. Het bevestigt dat er nog plaats is voor films als HOLLY.”

Cast & crew
De cast bestaat uit nieuwkomers Cathalina Geeraerts en Felix Heremans, en Greet Verstraete (KOM HIER DAT IK U KUS), Els Dekeukelier (HOME), Serdi Faki Alici (ZONDER AFSPRAAK), Robbie Cleiren (THE BROKEN CIRCLE BREAKDOWN). Het camerawerk is gedaan door Frank van den Eeden (CLOSE, HOME) en de montage was in handen van Nico Leunen (DE ACHT BERGEN, HOME).

Fien Troch studeerde in 2000 af aan de filmafdeling van Sint Lukas in Brussel, waar ze later terugkeerde als docent. Haar speelfilmdebuut EEN ANDER ZIJN GELU' (2005) won in Thessaloniki de Gouden Alexander voor Beste Film, Beste Script en Beste Actrice (Ina Geerts). Ook de speelfilms UNSPOKEN (2008) en KID (2012) van Troch vielen in de prijzen op verschillende filmfestivals. Voor haar laatste film HOME (2016) won de filmmaker de regieprijs in Venetië waarna ze in 2017 in de jury zat van de Orizzonti-sectie.

HOLLY is een productie van Antonio Lombardo voor Prime Time en Elisa Heene voor Mirage, in coproductie met Les Films Du Fleuve, Tarantula, Topkapi en Agat Films. De film is gemaakt met steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon, Centre du cinéma et de l’audiovisuel de la Fédération Wallonie-Bruxelles, het Nederlands Filmfonds en Netherlands Production Incentive, Luxemburg Film Fund, Creative Europe Media en werd mede mogelijk gemaakt door Casa Kafka dat instond voor de financiering via de Belgische Tax Shelter maatregel.

Gevestigde sales agent MK2 vertegenwoordigd de internationale rechten en Cinéart zal de film in de Benelux uitbrengen. De Belgische bioscooprelease van de HOLLY is 22 november 2023; de Nederlandse releasedatum wordt nog bepaald.

Ook geselecteerd voor Venetië
Van Cinéart is Stéphane Brizé’s nieuwe film HORS SAISON ook geselecteerd in de hoofdcompetitie.

Martin Scorsese viert de nalatenschap van legendarisch filmduo Powell en Pressburger.

25 juni 2024 Lees verder

Mubi en Cinéart kondigen de Nederlandse bioscooprelease aan van The Substance

13 juni 2024 Lees verder

Cannes-prijzen voor The Substance, Armand & Black Dog

27 mei 2024 Lees verder

Romana Vrede, Hans Kesting en Frank Sanders in film met Olivia Colman en John Lithgow

8 mei 2024 Lees verder

Zeven films van Cinéart bekend voor Cannes 2024

16 april 2024 Lees verder

Meld je aan en mis geen filmnieuws