Gouden Leeuw voor documentaire All the Beauty and the Bloodshed

12 september 2022

Gouden Leeuw
Zaterdagavond is de Gouden Leeuw aan de documentaire toegekend door de jury, dit jaar onder leiding van Julianne Moore. Na SACRO GRA van Gianfranco Rosi in 2013 is dit tweede keer in de geschiedenis van het festival dat de prestigieuze prijs naar een documentaire gaat.

ALL THE BEAUTY AND THE BLOODSHED is een film van Laura Poitras (CITIZENFOUR) en gaat over het leven van de beroemde Amerikaanse fotografe Nan Goldin. De film volgt haar strijd tegen de machtige, omstreden familie Sackler, die ze verantwoordelijk stelt voor de opiatencrisis.

Publieksprijs
De debuutfilm BLUE JEAN van Georgia Oakley draaide in de officiële selectie van de Giornate Degli Autori, waar het de publieksprijs in ontvangst mocht nemen.

BLUE JEAN gaat over Britse lerares Jean (Rosy McEwen), die angstvallig geheim houdt dat ze lesbisch is wanneer 'Section 28' word ingevoerd in het Verenigd Koninkrijk. Dit was een wettelijk verbod op “het bevorderen van homoseksualiteit,” waardoor Jean voor onmogelijke keuzes komt te staan.

Cinéart is de Benelux distributeur van beide films en verwacht de films in de eerste helft van 2023 in de Nederlandse bioscopen uit te brengen.

Zeven films van Cinéart bekend voor Cannes 2024

16 april 2024 Lees verder

200.000 bezoekers voor Oscarwinnaar THE ZONE OF INTEREST

12 maart 2024 Lees verder

DAHOMEY van Mati Diop wint Gouden Beer

26 februari 2024 Lees verder

100.000 bezoekers voor THE ZONE OF INTEREST

15 februari 2024 Lees verder

Acht Oscarnominaties voor Cinéartfilms

24 januari 2024 Lees verder

Meld je aan voor onze nieuwsbrief