Eerste editie Frans Filmfestival TAPIS ROUGE van 30 oktober t/m 3 november in Amsterdam

28 juni 2019

Van 30 oktober tot en met 3 november vindt de eerste editie plaats van het nieuwe Franse filmfestival TAPIS ROUGE. Het festival bestaat uit een aanbod van recente Franse meesterwerken, exclusieve voorpremières en niet in Nederland uitgebrachte films. TAPIS ROUGE is een initiatief van L’Échappée Belle en wordt georganiseerd met Alliance Française Amsterdam, in samenwerking met filmdistributeur Cinéart Nederland. De feestelijke openingsavond met de voorpremière van HORS NORMES (The Specials) van Olivier Nakache en Éric Toledano is op woensdag 30 oktober in Pathé Tuschinksi. De overige films worden vertoond in Bioscoop Het Ketelhuis en een deel van het programma in Filmhuis Den Haag. Journalist/presentator en voormalig Frankrijk correspondent Philip Freriks treedt op als ambassadeur voor TAPIS ROUGE.

Openingsgala in Pathé Tuschinski: HORS NORMES (The Specials) van de makers van INTOUCHABLES

Het festival opent met de Franse film HORS NORMES (The Specials, NL release: 12 december 2019) van regisseurs Olivier Nakache en Éric Toledano. De film ging dit jaar in première op het filmfestival van Cannes en werd daar door de internationale pers warm onthaald. De Franse topacteurs Vincent Cassel en Reda Kateb spelen de hoofdrollen in dit op feiten gebaseerde verhaal over twee vrienden die jongeren uit probleemwijken opleiden tot begeleiders van kinderen met autisme. 

Programma
TAPIS ROUGE gaat dit jaar van start met 17 films en Q&A's met bijzondere gasten uit binnen- en buitenland. Een gevarieerd programma met exclusieve voorpremières zoals de reeds genoemde openingsfilm HORS NORMES (The Specials). Daarnaast nieuwe Franse films zoals CHANSON

DOUCE (2019) van Lucie Borleteau, gebaseerd op het boek van Leila Slimani, die tijdens een bijzonder evenement aanwezig zal zijn. Maar ook recente Franse meesterwerken als het gevoelige drama AMANDA (2018) van Mikhaël Hers, de eerste film over de nasleep van de aanslag op de Bataclan. Het volledige festival programma zal in september worden gemaakt. Kijk nu al op www.tapisrougefransfilmfestival.nl voor meer info.

Philip Freriks over TAPIS ROUGE: "Voor mij is de Franse cinema onlosmakelijk verbonden met Frankrijk. Zij is deel van de Franse cultuur, ik zou bijna zeggen van het Franse zijn. Ik ben als het ware opgegroeid met de Nouvelle Vague, de nieuwe Franse cinema die tot op de dag van vandaag zijn invloed doet gelden. Vanaf toen heeft de Franse film me nooit meer losgelaten, ook al omdat ik zelf aanspoelde in Parijs, waar bij wijze van spreken even veel filmzalen als terrassen waren. En je al die groten van de film bijna kon aanraken. De Franse cinema, nog altijd even inventief en vitaal, presenteert zich eind oktober op de Hollandse Tapis Rouge. A ne pas manquer, als ik een tip mag geven."

Over de organisatie
L’Echappée Belle is een Nederlandse stichting die zich met een gevarieerd cultureel aanbod richt op de Fransen, de Franstaligen en Francofielen in Nederland. L’EB organiseert literaire evenementen en filmvertoningen gerelateerd aan de Franse taal en cultuur.

Alliance Française Amsterdam is als Nederlandse organisatie onderdeel van een wereldwijd netwerk van meer dan 800 Alliances Françaises, waarvan 34 in ons land. AF brengt de Franse cultuur en de Franse taal onder de aandacht door middel van Franse taallessen en culturele activiteiten om de relatie en uitwisseling tussen Nederland en Frankrijk te bevorderen. 

Tapis Rouge wordt mede mogelijk gemaakt door het Franse Ministerie van Europa en buitenlandse zaken en Unifrance.

Martin Scorsese viert de nalatenschap van legendarisch filmduo Powell en Pressburger.

25 juni 2024 Lees verder

Mubi en Cinéart kondigen de Nederlandse bioscooprelease aan van The Substance

13 juni 2024 Lees verder

Cannes-prijzen voor The Substance, Armand & Black Dog

27 mei 2024 Lees verder

Romana Vrede, Hans Kesting en Frank Sanders in film met Olivia Colman en John Lithgow

8 mei 2024 Lees verder

Zeven films van Cinéart bekend voor Cannes 2024

16 april 2024 Lees verder

Meld je aan en mis geen filmnieuws