Eerste Bosnische film met Nederlandse cast over genocide van Srebrenica in post-productie

7 juli 2020

Synopsis
In QUO VADIS, AIDA? zoekt Aida, docente Engels en als tolk in dienst van de Verenigde Naties, samen met haar gezin en 25.000 andere Bosniërs, op de Nederlandse VN-basis een veilig onderkomen tegen het oprukkende Servische leger. De film toont de uren voorafgaand aan het dramatische besluit van luitenant-kolonel Thom Karremans om op het voorstel van generaal Mladic in te gaan om onder toeziend oog van de Dutchbatters de mannen, vrouwen en kinderen uit de enclave te evacueren. Aida probeert uit alle macht haar gezin te beschermen en ervoor te zorgen dat zij de enclave niet hoeven te verlaten, omdat zij al voorvoelt wat wij inmiddels weten; ruim 8.000 mannen worden, zodra zij de basis hebben verlaten, in massa-executies vermoord.

Nederlandse cast
De rollen van de blauwhelmen worden vrijwel allemaal door Nederlandse acteurs vertolkt; Raymond Thiry is majoor Franken, Juda Goslinga speelt de rol van kapitein Rutten en Teun Luijkx die van kapitein Mintjes. Ook Reinout Bussemaker, Sol Vinken, Job Raaijmakers, Sanne den Hartogh, Micha Hulshof en Joes Brauers maken deel uit van de Nederlandse cast. De rol van Aida wordt vertolkt door de Servische actrice Jasna Đuričić. Ratko Mladic wordt gespeeld door Boris Isaković, in het echte leven de man van Jasna Đuričić. Johan Heldenbergh, bekend van onder andere The Broken Circle Breakdown (2012) en de Netflix-serie De Twaalf (2019), vertolkt de rol van luitenant-kolonel Karremans.

Over de regisseur
Regisseur Jasmila Žbanić werd in 1974 geboren in Sarajevo. In 2006 verscheen haar eerste speelfilm Grbavica waarvoor ze verschillende prijzen en nominaties, waaronder de Gouden Beer voor Beste Film, in ontvangst mocht nemen. Haar speelfilm Na Puto (2010) werd genomineerd voor, onder andere, een Gouden Beer en hoofdrolspeelster Zrinka Cvitesic was genomineerd voor de European Film Award voor Beste Actrice. Žbanić regisseert naast speelfilms tevens documentaires en tv-series. Ook is zij actief als producent en scenario-schrijver.

Nederlandse coproductie
N279 Entertainment, de productiemaatschappij van producent Els Vandevorst en regisseur Martin Koolhoven, is de Nederlandse co-producent van QUO VADIS, AIDA?.Distributeur Cinéart brengt de film in Nederland uit.

100.000 bezoekers voor THE ZONE OF INTEREST

15 februari 2024 Lees verder

Acht Oscarnominaties voor Cinéartfilms

24 januari 2024 Lees verder

Vijf Cinéart films geselecteerd voor het Internationaal Filmfestival van Berlijn 2024

23 januari 2024 Lees verder

100.000 bioscoopbezoekers voor THE OLD OAK

22 januari 2024 Lees verder

Zes Cinéart films geselecteerd voor IFFR 2024

11 januari 2024 Lees verder

Meld je aan voor onze nieuwsbrief