Eerste Bosnische film met Nederlandse cast over genocide van Srebrenica in post-productie

7 juli 2020

Synopsis
In QUO VADIS, AIDA? zoekt Aida, docente Engels en als tolk in dienst van de Verenigde Naties, samen met haar gezin en 25.000 andere Bosniërs, op de Nederlandse VN-basis een veilig onderkomen tegen het oprukkende Servische leger. De film toont de uren voorafgaand aan het dramatische besluit van luitenant-kolonel Thom Karremans om op het voorstel van generaal Mladic in te gaan om onder toeziend oog van de Dutchbatters de mannen, vrouwen en kinderen uit de enclave te evacueren. Aida probeert uit alle macht haar gezin te beschermen en ervoor te zorgen dat zij de enclave niet hoeven te verlaten, omdat zij al voorvoelt wat wij inmiddels weten; ruim 8.000 mannen worden, zodra zij de basis hebben verlaten, in massa-executies vermoord.

Nederlandse cast
De rollen van de blauwhelmen worden vrijwel allemaal door Nederlandse acteurs vertolkt; Raymond Thiry is majoor Franken, Juda Goslinga speelt de rol van kapitein Rutten en Teun Luijkx die van kapitein Mintjes. Ook Reinout Bussemaker, Sol Vinken, Job Raaijmakers, Sanne den Hartogh, Micha Hulshof en Joes Brauers maken deel uit van de Nederlandse cast. De rol van Aida wordt vertolkt door de Servische actrice Jasna Đuričić. Ratko Mladic wordt gespeeld door Boris Isaković, in het echte leven de man van Jasna Đuričić. Johan Heldenbergh, bekend van onder andere The Broken Circle Breakdown (2012) en de Netflix-serie De Twaalf (2019), vertolkt de rol van luitenant-kolonel Karremans.

Over de regisseur
Regisseur Jasmila Žbanić werd in 1974 geboren in Sarajevo. In 2006 verscheen haar eerste speelfilm Grbavica waarvoor ze verschillende prijzen en nominaties, waaronder de Gouden Beer voor Beste Film, in ontvangst mocht nemen. Haar speelfilm Na Puto (2010) werd genomineerd voor, onder andere, een Gouden Beer en hoofdrolspeelster Zrinka Cvitesic was genomineerd voor de European Film Award voor Beste Actrice. Žbanić regisseert naast speelfilms tevens documentaires en tv-series. Ook is zij actief als producent en scenario-schrijver.

Nederlandse coproductie
N279 Entertainment, de productiemaatschappij van producent Els Vandevorst en regisseur Martin Koolhoven, is de Nederlandse co-producent van QUO VADIS, AIDA?.Distributeur Cinéart brengt de film in Nederland uit.

Martin Scorsese viert de nalatenschap van legendarisch filmduo Powell en Pressburger.

25 juni 2024 Lees verder

Mubi en Cinéart kondigen de Nederlandse bioscooprelease aan van The Substance

13 juni 2024 Lees verder

Cannes-prijzen voor The Substance, Armand & Black Dog

27 mei 2024 Lees verder

Romana Vrede, Hans Kesting en Frank Sanders in film met Olivia Colman en John Lithgow

8 mei 2024 Lees verder

Zeven films van Cinéart bekend voor Cannes 2024

16 april 2024 Lees verder

Meld je aan en mis geen filmnieuws