Eerste Bosnische film met Nederlandse cast over genocide van Srebrenica in post-productie

7 juli 2020

Synopsis
In QUO VADIS, AIDA? zoekt Aida, docente Engels en als tolk in dienst van de Verenigde Naties, samen met haar gezin en 25.000 andere Bosniërs, op de Nederlandse VN-basis een veilig onderkomen tegen het oprukkende Servische leger. De film toont de uren voorafgaand aan het dramatische besluit van luitenant-kolonel Thom Karremans om op het voorstel van generaal Mladic in te gaan om onder toeziend oog van de Dutchbatters de mannen, vrouwen en kinderen uit de enclave te evacueren. Aida probeert uit alle macht haar gezin te beschermen en ervoor te zorgen dat zij de enclave niet hoeven te verlaten, omdat zij al voorvoelt wat wij inmiddels weten; ruim 8.000 mannen worden, zodra zij de basis hebben verlaten, in massa-executies vermoord.

Nederlandse cast
De rollen van de blauwhelmen worden vrijwel allemaal door Nederlandse acteurs vertolkt; Raymond Thiry is majoor Franken, Juda Goslinga speelt de rol van kapitein Rutten en Teun Luijkx die van kapitein Mintjes. Ook Reinout Bussemaker, Sol Vinken, Job Raaijmakers, Sanne den Hartogh, Micha Hulshof en Joes Brauers maken deel uit van de Nederlandse cast. De rol van Aida wordt vertolkt door de Servische actrice Jasna Đuričić. Ratko Mladic wordt gespeeld door Boris Isaković, in het echte leven de man van Jasna Đuričić. Johan Heldenbergh, bekend van onder andere The Broken Circle Breakdown (2012) en de Netflix-serie De Twaalf (2019), vertolkt de rol van luitenant-kolonel Karremans.

Over de regisseur
Regisseur Jasmila Žbanić werd in 1974 geboren in Sarajevo. In 2006 verscheen haar eerste speelfilm Grbavica waarvoor ze verschillende prijzen en nominaties, waaronder de Gouden Beer voor Beste Film, in ontvangst mocht nemen. Haar speelfilm Na Puto (2010) werd genomineerd voor, onder andere, een Gouden Beer en hoofdrolspeelster Zrinka Cvitesic was genomineerd voor de European Film Award voor Beste Actrice. Žbanić regisseert naast speelfilms tevens documentaires en tv-series. Ook is zij actief als producent en scenario-schrijver.

Nederlandse coproductie
N279 Entertainment, de productiemaatschappij van producent Els Vandevorst en regisseur Martin Koolhoven, is de Nederlandse co-producent van QUO VADIS, AIDA?.Distributeur Cinéart brengt de film in Nederland uit.

MUBI en Cinéart kondigen samenwerking aan rond de Benelux release van PRISCILLA

7 september 2023 Lees verder

HOLLY van Fien Troch opent Film Fest Gent

22 augustus 2023 Lees verder

HOLLY van Fien Troch in Officiële Competitie op het Filmfestival van Venetië

25 juli 2023 Lees verder

JIPPIE NO MORE! is openingsfilm van Cinekid Festival 2023

11 juli 2023 Lees verder

Meld je aan voor onze nieuwsbrief