Drie prijzen voor Cinéartfilms op Filmfestival van Cannes 2021

18 juli 2021

Gisterenavond is het Cannes Filmfestival 2021 afgesloten met de slotceremonie; onder leiding van juryvoorzitter Spike Lee werden de Gouden Palmen uitgereikt. Cinéart kijkt terug op een succesvolle 74e editie van het filmfestival, waarbij A HERO van Asghar Farhadi, THE WORST PERSON IN THE WORLD van Joachim Trier en LA CIVIL van Teodora Ana Mihai bekroond werden.

Prijzen
Iraanse regisseur Asghar Farhadi ontving de Grand Prix voor zijn film A HERO. Voor zijn nieuwste film keerde tweevoudige Oscarwinnaar terug naar Iran. De psychologische thriller gaat over Rahim, die in de gevangenis is beland omdat hij zijn schulden niet kan afbetalen. Wanneer hij zijn schuldeiser probeert te overtuigen om de klacht tegen hem in te trekken, gaat dat niet zoals gepland... Farhadi deelt de Grand Prix met regisseur Nadav Lapid voor AHED’S KNEE.

Actrice Renate Reinsve, de hoofdrolspeelster uit THE WORST PERSON IN THE WORLD, won de Gouden Palm voor Beste Actrice. In de film van Joachim Trier vertolkt ze de rol van Julie, die bijna dertig wordt, maar kan geen genoegen wil nemen met haar leven zoals het is. Wanneer ze besluit een punt te zetten achter haar stabiele relatie met succesvolle schrijver Aksel, ontmoet ze de jongere Eivind met wie ze zich in een nieuw avontuur stort.

Voor de sectie Un Certain Regard zijn de prijzen op vrijdagavond uitgereikt. De Belgische film LA CIVIL van Teodora Ana Mihai won de ‘Courage Prize’ (de prijs van de moed). De eerste speelfilm van de Belgische regisseuse Teodora Ana Mihai gaat over Cielo, een Mexicaanse moeder op zoek naar haar dochter die ontvoerd werd door een drugskartel. Ze neemt het heft in eigen handen wanneer de autoriteiten geen hulp bieden.

Cinéart
Er waren dit jaar zes Cinéartfilms geselecteerd voor de hoofdcompetitie: A HERO van Asghar Farhadi, THE WORST PERSON IN THE WORLD van Joachim Trier, CASABLANCA BEATS van Nabil Ayouch, LES OLYMPIADES van Jacques Audiard, TRE PIANI van Nanni Moretti en LES INTRANQUILLES van Joachim Lafosse. Ook geselecteerd voor het festival waren onder andere WHERE IS ANNE FRANK van Ari Folman (Buiten Competitie), MOTHERING SUNDAY van Eva Husson (Cannes premières), THE VOICE OF LOVE / ALINE van Valérie Lemercier (Buiten Competitie) en BIGGER THAN US van Flore Vasseur (Cinema for Climate).

Nicole Kidman & Antonio Banderas in nieuwe film van Halina Reijn

22 november 2023 Lees verder

JIPPIE NO MORE! wint publieksprijs op Cinekid Filmfestival

2 november 2023 Lees verder

MUBI en Cinéart kondigen samenwerking aan rond de Benelux release van PRISCILLA

7 september 2023 Lees verder

HOLLY van Fien Troch opent Film Fest Gent

22 augustus 2023 Lees verder

Meld je aan voor onze nieuwsbrief