DAHOMEY van Mati Diop wint Gouden Beer

26 februari 2024

De 74ste editie van het Filmfestival van Berlijn is zaterdagavond traditiegetrouw afgesloten met de uitreiking van de Gouden Beer en de Zilveren Beren. De internationale jury, voorgezeten door Lupita Nyong'o, bekroonde de film DAHOMEY van Mati Diop met de Gouden Beer. De film L’EMPIRE van Bruno Dumont ging naar huis met de Zilveren Beer Juryprijs.

DAHOMEY is de nieuwste film van de Mati Diop (ATLANTIQUE); 26 koninklijke schatten van het koninkrijk Dahomey staan op het punt Parijs te verlaten om terug te keren naar hun land van herkomst, de huidige Republiek Benin. Samen met duizenden andere werden deze kunstvoorwerpen in 1892 door Franse koloniale troepen geplunderd. Welke houding moeten we aannemen ten opzichte van de thuiskomst van deze voorouders in een land dat tijdens hun afwezigheid vooruit moest gaan? Het debat woedt onder de studenten van de Universiteit van Abomey-Calavi. De film verschijnt dit najaar in de bioscoop.

L’EMPIRE is de nieuwe absurdistische film van Frans regisseur Bruno Dumont (MA LOUTE, JEANNE). Wat als de volgende ruimteoorlog zich zou afspelen in een landelijk kustdorpje in het noorden van Frankrijk? Ergens tussen zijn vorige films MA LOUTE en LA VIE DE JÉSUS en ergens tussen hemel en aarde, geeft Dumont ons zijn vreemde, bizarre en soms wat wrede versie van STAR WARS. De film verschijnt dit najaar in de bioscoop. 

Martin Scorsese viert de nalatenschap van legendarisch filmduo Powell en Pressburger.

25 juni 2024 Lees verder

Mubi en Cinéart kondigen de Nederlandse bioscooprelease aan van The Substance

13 juni 2024 Lees verder

Cannes-prijzen voor The Substance, Armand & Black Dog

27 mei 2024 Lees verder

Romana Vrede, Hans Kesting en Frank Sanders in film met Olivia Colman en John Lithgow

8 mei 2024 Lees verder

Zeven films van Cinéart bekend voor Cannes 2024

16 april 2024 Lees verder

Meld je aan en mis geen filmnieuws