Cinéart films in de prijzen op 75e Cannes filmfestival

29 mei 2022

-PERSBERICHT-

Amsterdam, 29 mei 2022

Zaterdagavond 28 mei zijn de belangrijkste filmprijzen uitgereikt tijdens de slotavond van de jubileum editie van het Cannes filmfestival. De Cinéartfilms die geselecteerd waren in de hoofdcompetitie vielen alle vier in de prijzen.

Zuid-Koreaanse filmmaker Park Chan-Wook (THE HANDMAIDEN) won de prijs voor Beste Regie met zijn nieuwste film DECISION TO LEAVE, een romantische misdaad-drama waarin een ijverige detective een mogelijke moord onderzoekt maar verliefd wordt op hoofdverdachte in de zaak. Cinéart zal de film in het najaar van 2022 uitbrengen in de Nederlandse bioscopen.

Voor haar indrukwekkende rol in HOLY SPIDER van regisseur Ali Abbasi (GRÄNS) is actrice Zar Amir-Erahimi bekroond met de prijs voor Beste Actrice. Ze speelt een journaliste die een reeks moorden onderzoekt in de heilige Iraanse stad Moshhad, gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Het is nog niet bekend wanneer de film in Nederland in de bioscoop te zien zal zijn.

Schrijver en regisseur Tarik Saleh (THE NILE HILTON INCIDENT) ontving de prijs voor Beste Scenario voor zijn film BOY FROM HEAVEN, een politieke thriller die zich afspeelt op de prestigieuze religieuze universiteit Al-Azhar in Caïro. Tarik Saleh mocht eerder ook al de Prix François-Chalais in ontvangst nemen, de prijs uitgereikt aan een film gewijd aan de waarden van de journalistiek. De Nederlandse releasedatum is nog niet vastgesteld.

De Belgische filmmakers Jean-Pierre en Luc Dardenne werden door de jury bekroond met een speciale prijs voor de 75e editie van het Cannes Filmfestival voor hun aangrijpende drama TORI ET LOKITA over de sterke band tussen twee kindervluchtelingen, die samen hun weg proberen te vinden in hedendaags België. De bioscooprelease van TORI ET LOKITA is gepland voor aankomend najaar.

Maryam Touzani’s (ADAM) nieuwe film THE BLUE CAFTAN draaide in de sectie Un Certain Regard en won daar de International Film Critics Awards (Fipresci-prijs) voor Beste Film, toegekend door de organisatie van internationale filmcritici. De jury prijst Touzani voor haar moed om het urgente verhaal te vertellen van Halim’s onderdrukte homoseksualiteit, verborgen binnen zijn huwelijk met Mina. In Marokko is homoseksualiteit nog altijd illegaal en “as a human being, that’s something I cannot accept,” vertelt de regisseur aan Variety.

De door Cinéart nieuw aangekochte film RODEO van Lola Quivoron werd in de sectie Un Certain Regard bekroond met de Prix Coup de Cœur. “We just love this movie”, aldus de jury onder leiding van Valeria Golino.

-EINDE PERSBERICHT-

Cinéart koopt 7 nieuwe films tijdens Cannes 2022

31 mei 2022 Lees verder

Cinéart-films geselecteerd voor het Cannes Filmfestival 2022

22 april 2022 Lees verder

WAAR IS ANNE FRANK van Ari Folman opent Kaboom Animation Festival in Amsterdam

10 maart 2022 Lees verder

filmbon THE VOICE OF LOVE

28 oktober 2021 Lees verder

200.000 bezoekers voor THE FATHER

18 oktober 2021 Lees verder

Meld je aan voor onze nieuwsbrief