Cinéart-films geselecteerd voor aankomend festivalseizoen

6 augustus 2020

Venetië 2020
In de hoofdcompetitie van het festival is QUO VADIS, AÏDA? van regisseur Jasmila Zbanic geselecteerd: de eerste Bosnische film over de genocide van Srebrenica met een gedeeltelijke Nederlandse cast. Daarmee zal de film meedingen naar de belangrijkste prijs van het festival, de Gouden Leeuw. QUO VADIS, AÏDA? toont de uren voorafgaand aan het dramatische besluit van luitenant-kolonel Thom Karremans om onder toeziend oog van de Dutchbatters de mannen, vrouwen en kinderen uit de enclave te evacueren. N279 Entertainment, het productiebedrijf van producent Els Vandevorst en regisseur Martin Koolhoven, is de Nederlandse co-producent van de film.

Voor de Orizzonti-sectie van het festival zijn NOWHERE SPECIAL van Uberto Pasolini en THE MAN WHO SOLD HIS SKIN van Kaouther Ben Hania (BEAUTY AND THE DOGS) geselecteerd. In NOWHERE SPECIAL heeft John (James Norton) nog maar een paar maanden te leven. Hij is vastbesloten een liefdevol gezin te vinden, dat zijn 4-jarige zoontje Michael een nieuw thuis kan bieden wanneer hij er zelf niet meer is. THE MAN WHO SOLD HIS SKIN vertelt het verhaal van Sam Ali, een Syrische vluchteling, die zijn lichaam beschikbaar stelt als kostbaar kunstwerk. Door een bekende kunstenaar een tatoeage op zijn rug te laten zetten, kan Sam naar Europa reizen en hoopt hij de liefde van zijn leven te vinden.

San Sebastian 2020
SUPERNOVA van Harry Macqueen, met hoofdrollen voor Colin Firth en Stanley Tucci, draait in de officiële selectie van het festival. Tusker (Tucci) en Sam (Firth) zijn al 20 jaar samen wanneer Tusker de eerste verschijnselen vertoont van dementie. Samen maken ze een roadtrip door Engeland om vrienden, familie en bekende plekken uit hun verleden op te zoeken.

SEIZE PRINTEMPS van Suzanne Lindon is geselecteerd voor de sectie New Directors.

Toronto 2020
Dit jaar zijn er vijf films van Cinéart geselecteerd voor het Toronto International Film Festival:
THE FATHER van Florian Zeller met Anthony Hopkins en Olivia Colman waarin de 80-jarige Anthony (Hopkins) zijn grip op de realiteit verliest. Zijn dochter Anne (Colman) zoekt naar de balans tussen de zorg voor haar vader en haar eigen leven. De film ging in wereldpremière op het Sundance filmfestival eerder dit jaar; QUO VADIS, AÏDA? van Jasmila Zbanic, die op het filmfestival van Venetië haar wereldpremière zal beleven; SEIZE PRINTEMPS van Suzanne Lindon en TRUE MOTHERS van Naomi Kawase, die eerder dit jaar het officiële label van Cannes toegewezen kreeg.

Cinéart zal de films uitbrengen in de Benelux. De releasedata zijn nog onbekend.

Martin Scorsese viert de nalatenschap van legendarisch filmduo Powell en Pressburger.

25 juni 2024 Lees verder

Mubi en Cinéart kondigen de Nederlandse bioscooprelease aan van The Substance

13 juni 2024 Lees verder

Cannes-prijzen voor The Substance, Armand & Black Dog

27 mei 2024 Lees verder

Romana Vrede, Hans Kesting en Frank Sanders in film met Olivia Colman en John Lithgow

8 mei 2024 Lees verder

Zeven films van Cinéart bekend voor Cannes 2024

16 april 2024 Lees verder

Meld je aan en mis geen filmnieuws