ADIEU LES CONS opent tweede editie Frans filmfestival TAPIS ROUGE

8 september 2020

Van 5 november tot en met 10 november a.s. zal de tweede editie van het Franse filmfestival TAPIS ROUGE georganiseerd worden. Het komische drama ADIEU LES CONS van Albert Dupontel met Virginie Efira is de openingsfilm op donderdag 5 november in de grote zaal van Pathé Tuschinski. De andere films uit het programma zullen van 6 t/m 10 november in de zalen van de Filmhallen worden vertoond. Bioscoopketen Pathé vertoont de openingsfilm gelijktijdig in Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Groningen en Eindhoven. De openingsavond is via een live stream bij te wonen, de openingsfilm en een aantal andere films uit het programma zijn beschikbaar via VOD. Journalist en presentatrice Chazia Mourali is Tapis Rouge ambassadeur voor deze editie van het filmfestival.

'"L'été meurtrier', 'Hiroshima, mon amour', 'Le rayon vert'... Eigenlijk iedere film met Isabelle Adjani, elke verfilming van een door Marguerite Duras geschreven tekst, en wat Eric Rohmer ook maar maakte, het heeft mijn jeugd bepaald en mij gevormd. Deze vernieuwende Franse films lieten ons fantaseren, denken en voelen op manieren die we nog niet kenden. Ik weet niet of het de taal was, het licht, een specifiek Franse esthetiek, of iets anders dat de Franse cinema definieert, maar de films van Tapis Rouge zullen even inspirerend en verslavend zijn als de films waar ik destijds verliefd op werd. Geestverruimend zonder bijwerkingen. Ik neem u graag mee!" 
-Chazia Mourali

Openingsfilm ADIEU LES CONS
Tapis Rouge opent dit jaar met het komische drama ADIEU LES CONS van regisseur Albert Dupontel, met o.a. Virginie Efira, Nicolas Marié en Albert Dupontel zelf. In deze film krijgt Suze Trappet te horen dat ze ernstig ziek is, waarna ze besluit op zoek te gaan naar haar zoon die ze op 15-jarige leeftijd heeft moeten verlaten. Ze krijgt hulp van JB en meneer Blin en samen beginnen ze aan de verbazingwekkende zoektocht. De film zal worden uitgebracht door Cinéart.

PROGRAMMA
TAPIS ROUGE programmeert het beste uit de Franse cinema op dit moment. In het eerste jaar trok het festival met 18 films en 34 vertoningen meer dan 2500 bezoekers. Voor de 2020 editie staan meer dan 50 vertoningen gepland. Een gevarieerde selectie van première films, exclusieve screenings van films die in Nederland niet zullen worden uitgebracht en specials met gasten uit de Franse cinema. Een programma voor filmliefhebbers van alle leeftijden en nationaliteiten.
Meer informatie vindt u hier

LE PRIX TAPIS ROUGE
Voor de eerste keer dit jaar zal LE PRIX TAPIS ROUGE worden uitgereikt voor de beste verfilming van een Franse roman. De jury zal bestaan uit zes mensen uit de Franse en Nederlandse film- en literatuurwereld. Juryvoorzitter is schrijver, biograaf, filmrecensent en geschiedkundige Pierre Assouline, lid van de Académie Goncourt.

ORGANISATIE
TAPIS ROUGE wordt georganiseerd door Pierre-Pascal Bruneau, eigenaar van de Franse boekwinkel in Amsterdam Le Temps Retrouvé en oprichter van L’Échappée Belle, een Nederlandse organisatie ter promotie van de Franse cultuur en Carine Bougnague, directeur van Alliance Française Amsterdam. Carine coördineerde al een aantal edities van het Franse Filmfestival voor Alliance Française Perth (Australië). Tapis Rouge wordt mede georganiseerd in nauwe samenwerking met Marc Smit, mededirecteur en partner van onafhankelijk filmdistributeur Cinéart Nederland.

Zeven films van Cinéart bekend voor Cannes 2024

16 april 2024 Lees verder

200.000 bezoekers voor Oscarwinnaar THE ZONE OF INTEREST

12 maart 2024 Lees verder

DAHOMEY van Mati Diop wint Gouden Beer

26 februari 2024 Lees verder

100.000 bezoekers voor THE ZONE OF INTEREST

15 februari 2024 Lees verder

Acht Oscarnominaties voor Cinéartfilms

24 januari 2024 Lees verder

Meld je aan voor onze nieuwsbrief