17 Cinéart-films op het Filmfestival van Cannes

5 juli 2021

De 74ste editie van het Filmfestival van Cannes loopt van 6 tot en met 17 juli 2021. Dinsdag wordt de rode loper van het Festival van Cannes uitgerold. Alle geselecteerde films zijn gekend en Cannes maakt zich op om filmprofessionelen en -liefhebbers opnieuw te verwelkomen. Niet minder dan 17 Cinéart-films zijn geselecteerd voor deze editie. Een overzicht.

Officiële Selectie – In Competitie

6 films in competitie van de regisseurs Asghar Farhadi, Nabil Ayouch, Joachim Lafosse, Jacques Audiard, Joachim Trier en Nanni Moretti.

A HERO – Asghar Farhadi
Tweevoudig Oscarwinnaar Asghar Farhadi keerde terug naar Iran voor de opnames van deze psychologische thriller. Rahim probeert van zijn schulden af te komen maar de zaken lopen anders dan gepland.

CASABLANCA BEATS – Nabil Ayouch
De regisseur van Razzia en LES CHEVAUX DE DIEU toont de hip hop cultuur in zijn geliefde Casablanca. Kunnen de jongeren met de hulp van hun leraar de tradities achterwege laten en leven voor hun passie?

LES INTRANQUILLES – Joachim Lafosse
LES INTRANQUILLES van de Belgische regisseur Joachim Lafosse gaat over Leila en Damien die zielsveel van elkaar houden. Hun gezinsleven wordt danig op de proef gesteld door de mentale problemen van Damien. Het Belgische Stenola Productions produceerde de film in coproductie met Prime Time.

LES OLYMPIADES – Jacques Audiard
Camille en Emilie zijn goede vrienden, soms ook geliefden. Wanneer Camille verliefd wordt op Nora, zet dit zijn vriendschap met Emilie op scherp. Céline Sciamma werkte samen met Jacques Audiard aan het scenario.

THE WORST PERSON IN THE WORLD – Joachim Trier
Wanneer Julie dertig wordt, wil ze meer uit het leven halen en zet ze een punt achter haar relatie met Aksel. Ze stort zich in een nieuw avontuur met de jongere Eivind.

TRE PIANI – Nanni Moretti
De Italiaanse regisseur baseerde zijn film op het boek ‘Three Floors Up’ van Eshkol Nevo en vertaalt het verhaal van drie families, die in drie appartementen in hetzelfde gebouw in Rome wonen.

Officiële Selectie – Un Certain Regard

LA CIVIL – Teodora Ana Mihai
De eeste langspeelfilm van de Belgische regisseuse Teodora Ana Mihai gaat over Cielo, een Mexicaanse moeder op zoek naar haar dochter die ontvoerd werd door een drugskartel. Ze neemt het heft in eigen handen wanneer de autoriteiten geen hulp bieden. La Civil is een productie van het Belgisch productiehuis Menuetto, in co-productie met Les Films du Fleuve.

Officiële Selectie – Cannes Premieres

BELLE – Mamoru Hosoda
Na MIRAI komt de regisseur Mamoru Hosoda terug naar Cannes met zijn nieuwste animatiefilm Belle. De 17-jarige Suzu leeft tussen het hedendaagse Japan en de virtuele wereld ‘U’, waarin ze Belle is, een wereldbekende zangeres. Familiebanden, vriendschap en de impact van technologie op relaties staan centraal.

MOTHERING SUNDAY – Eva Husson
De nieuwste film van regisseuse Eva Husson is een adaptie van de gelijknamige bestseller van schrijver Graham Swift. Engeland in de jaren ’20. Jane, de meid van een artistocratische familie, krijgt op moederdag een dag vrij en ontmoet in het geheim haar minaar Paul. Romantiek met een topcast.

TROMPERIE – Arnaud Desplechin
Met een topcast brengt Arnaud Desplechin het verhaal van Philip, een bekende Amerikaanse schrijver die in London woont. Zijn maitresse komt regelmatig langs op zijn kantoor.

Officiële Selectie – Buiten Competitie

THE VOICE OF LOVE – Valérie Lemercier
Valérie Lemercier regisseert en speelt zelf de hoofdrol in haar ode aan het leven en de liefde van Céline Dion. De film is vrij geïnspireerd op het leven van de Canadese superster.

WHERE IS ANNE FRANK – Ari Folman
Na WALTZ WITH BASHIR en THE CONGRESS komt Ari Folman zijn nieuwste film WHERE IS ANNE FRANK voorstellen in Cannes. Kitty, het denkbeeldige vriendinnetje aan wie Anne dagboekbrieven schreef, komt tot leven. Ze heeft geen weet van het tragische lot van Anne en gaat naar haar op zoek. De film werd geproduceerd door het Belgisch bedrijf Walking the Dog in coproductie met Magellan Films.

Selectie – Special Climat

ANIMAL – Cyril Dion
Na TOMORROW wil regisseur Cyril Dion ons oproepen om onze relatie met dieren te veranderen. Samen met twee jonge activisten toont hij een aantal concrete oplossingen om het massale uitsterven van soorten tegen te gaan.

BIGGER THAN US – Flore Vasseur
De 18-jarige Melati zet zich in tegen plasticvervuiling in haar thuisland Indonesië. Ze doet dit al sinds ze 6 jaar is. Samen met haar is een hele generatie opgestaan en stijden ze tegen de klimaatcrisis en voor een betere wereld. Overal ter wereld ontmoet Melati jongeren met hetzelfde engagement. Ze zijn de changemakers van vandaag. Een coproductie van Marion Cotillard.

La Quinzaine des réalisateurs

OUISTREHAM – Emmanuel Carrère
Emmanuel Carrère opent La Quinzaine des Réalisateurs met zijn film over een bekende schrijfster die een boek wil schrijven over onzekere en onveilige werkomstandigheden. Om zich in te leven gaat ze als schoonmaakster aan de slag. Niemand minder dan Juliette Binoche speelt de hoofdrol.

La Semaine de la Critique

RIEN à FOUTRE – Emmanuel Marre & Julie Lecoustre
Cassandra, 26 jaar is stewardess bij een low cost luchtvaartmaatschappij. Ze leeft van dag tot dag, werkt en feest non-stop. Maar door een incident wordt ze verplicht, stil te staan. Een Belgische film, geproduceerd door Wrong Men en met de Belgisch actrice Mara Taquin.

UNE JEUNE FILLE QUI VA BIEN – Sandrine Kiberlain
De eerste langspeelfilm van de actrice/regisseuse Sandrine Kiberlain neemt ons mee naar Parijs in de zomer van 1942. Irène, een jong joods meisje ontdekt de wereld en wil actrice worden.

Martin Scorsese viert de nalatenschap van legendarisch filmduo Powell en Pressburger.

25 juni 2024 Lees verder

Mubi en Cinéart kondigen de Nederlandse bioscooprelease aan van The Substance

13 juni 2024 Lees verder

Cannes-prijzen voor The Substance, Armand & Black Dog

27 mei 2024 Lees verder

Romana Vrede, Hans Kesting en Frank Sanders in film met Olivia Colman en John Lithgow

8 mei 2024 Lees verder

Zeven films van Cinéart bekend voor Cannes 2024

16 april 2024 Lees verder

Meld je aan en mis geen filmnieuws