Kaouther Ben Hania

Kaouther Ben Hania

Kaouther Ben Hania is een Tunesische filmmaker en scenarioschrijver die bekend staat om haar aangrijpende verhalen, met vaak scherpe politieke en sociale beschouwingen.

Op jonge leeftijd ontwikkelde Kaouther een passie voor kunst en film. Ze volgde haar dromen en studeerde Regie aan de Tunesische Nationale Film- en Televisieschool en behaalde een Masterdiploma in Parijs.

Kaouther gebruikt haar films om sociale kwesties en politieke problemen aan de kaak te stellen. Ze is niet bang om controversiële onderwerpen aan te snijden en gebruikt haar films als een krachtig medium om een boodschap over te brengen. Haar werk belicht vaak de onderdrukking van vrouwen, ongelijkheid en de strijd voor vrijheid en mensenrechten. Met haar meeslepende verhalen en visueel provocerende stijl blijft Kaouther Ben Hania het publiek verrassen en confronteren.

Een van haar meest opvallende werken is de film CHALLAT OF TUNIS uit 2013. Deze film is een hybride van fictie en documentaire en toont de impact van geweld op vrouwen in Tunesië. De film versterkte het imago van Ben Hania als een gedurfde en innovatieve filmmaker.

In 2017 brak Ben Hania internationaal door met haar film LA BELLE ET LA MEUTE. Deze film, gebaseerd op waargebeurde feiten, vertelt het aangrijpende verhaal van een jonge vrouw die slachtoffer wordt van seksueel geweld en haar strijd voor gerechtigheid. De film werd geselecteerd voor de sectie Un Certain Regard in Cannes en ontving lovende kritieken van zowel critici als publiek.


Haar volgende ficitiefilm THE MAN WHO SOLD HIS SKIN uit 2020 werd genomineerd voor Oscars (Academy Awards) in de categorie Beste Internationale Film. De film, met een prominente rol voor Belgische acteur Koen De Bouw en gebaseerd op werk van Belgische kunstenaar Wim Delvoye, onderzoekt de link tussen migratie en de kunstwereld.


In 2023 won ze de L’Oeuil d’Or (Prijs voor Beste Documentaire) op het Filmfestival van Cannes voor FOUR DAUGHTERS. Opnieuw een film die zweeft tussen fictie en documentaire. Een intieme vertelling vol hoop, verzet en verdriet over botsende werelden en wat het is om moeder of zus te zijn. Een maand later in datzelde jaar won ze de Jury Prijs op het Brussels International Film Festival. 

Films van Kaouther Ben Hania

Four Daughters

2023

Four Daughters

Met FOUR DAUGHTERS heeft regisseur Kaouther Ben Hania (THE MAN WHO SOLD HIS SKIN, BEAUTY AND THE DOGS) haar tweede Oscarnominatie binnen. De film is een unieke en aangrijpende film die zweeft tussen documentaire en fictie.

The Man Who Sold His Skin

2020

The Man Who Sold His Skin

THE MAN WHO SOLD HIS SKIN is de nieuwe film van de Tunesische filmmaker Kaouther Ben Hania (BEAUTY AND THE DOGS). De film wordt gedragen door Yahya Mahayni als Sam die zich laat inpalmen door een verraderlijke Monica Bellucci als PA van kunstenaar Godefroi (Koen De Bouw). 'Een prachtig, origineel verhaal over waardigheid, liefde en de ware aard van vrijheid’ (Movies that Matter).

Beauty and the Dogs

2017

Beauty and the Dogs

Tijdens een studentenfeest ontmoet Mariam, een jonge vrouw uit Tunesië, de mysterieuze Youssef. Als ze samen het feest verlaten, begint er een lange nacht waarin Mariam zal moeten vechten voor haar rechten en waardigheid in een corrupt systeem.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief