Fien Troch

Fien Troch

Fien Troch (Londerzeel, 1978) is een Belgisch regisseur en
scenarioschrijver. In haar films duikt ze vaak in de leefwereld van kinderen of jongeren en onderzoekt ze de psychologische kant van de gedragingen van haar personages.

Troch studeerde aan de Sint-Lukas Hogeschool in Brussel, waar ze de kortfilms VERBRANDE AARDE en WOOWW maakte. Voor die laatste kreeg ze de Juryprijs voor beste Vlaamse fictiefilm op het Korfilmfestival van Leuven.

Na haar afstuderen in het jaar 2000, startte ze aan haar langspeeldebuut EEN ANDER ZIJN GELUK (2005). Dit psychologisch drama onderzoekt de gevolgen van een dodelijk auto-ongeluk in een klein dorp in Vlaanderen. De film werd geselecteerd voor het Toronto International Film Festival (TIFF) en het Filmfestival van San Sebastian. Met de film won ze tal van inernationale prijzen. EEN ANDER ZIJN GELUK mocht ook België vertegenwoordigen bij de Oscars in de categorie Beste Internationale Film.

In 2009 volgde haar tweede film UNSPOKEN, met in de hoofdrollen
Emmanuelle Devos (SUR MES LEVRES, ROIS ET REINE) en Bruno Todeschini (LA REINE MARGOT). De film kreeg ontwikkelingssteun van de Cannes Cinéfondation in 2007. UNSPOKEN volgt een koppel in de nasleep van de verdwijning van een jong meisje.

KID (2012) volgt dan weer een 7-jarig jongentje die noodgedwongen met zijn broer moet inwonen bij zijn nonkel en tante. Alleen kan hij het gemis van zijn moeder niet de baas. Ze won de Eurimages Award voor Meest Veelbelovende Project op het International Film Festival Rotterdam (IFFR) en kreeg de Prijs van de Studenten op het Filmfestival Parijs.

Het grote publiek leerde Fien Troch kennen met HOME (2016). Ze won met deze film de Prijs voor Beste Regie op het Filmfestival van Venetië in de Orizzonti-sectie. Een maand later won de film de Publieksprijs op Film Fest Gent. Voor HOME werkte ze voor het eerst samen met Amerikaans muzikant Johnny Jewel, die ook soundtrack maakte voor TWIN PEAKS en DRIVE.

Met haar vijfde film HOLLY (2023) werd Fien Troch opnieuw uitgenodigd op het Filmfestival van Venetië, deze keer in de hoofdcompetitie. Actrice Cathalina Geeraerts won er de Prijs voor Beste Actrice van de filmcritici. De film had de Belgische première als openingsfilm van Film Fest Gent. Fien Troch is de dochter van filmmonteur Ludo Troch (DAENS, BRUSSELS BY NIGHT). Ze woont samen met haar partner en filmmonteur Nico Leunen (DE ACHT BERGEN, THE BROKEN CIRCLE BREAKDOWN, BEAUTIFUL BOY) en twee zonen in Brussel.

Spotify
Spotify

Films van Fien Troch

Holly

2022

Holly

In HOLLY werpt de Belgische filmmaker Fien Troch (HOME, KID) opnieuw een blik op de ongrijpbare wereld waarin jongeren (ongewild) terecht komen. Troch levert een indringende speelfilm af met een indrukwekkende hoofdrol van Cathalina Geeraerts.

Home

2016

Home

De nieuwe film van de Belgische regisseur Fien Troch is een gedurfd, aangrijpend verhaal over de generatiekloof tussen tieners en volwassenen.

Kid

2012

Kid

Kid brengt het verhaal van de vrolijke Kid, zijn broer Billy en hun moeder die samen op een boerderij wonen. Met weinig middelen probeert Mama er een warm liefdevol nest van te maken. Het noodlot slaat echter toe wanneer zij wordt vermoord. De jonge Kid en Billy staan er nu alleen voor in hun zoektocht naar een beetje geluk.

Unspoken

2009

Unspoken

Vijf jaar geleden verdween de 14-jarige Lisa uit het leven van haar ouders Lukas en Grace. Geen duidelijk spoor, geen afscheid, ze is verdwenen en de kans dat ze ooit terugkomt is erg klein.

Een Ander Zijn Geluk

2005

Een Ander Zijn Geluk

Op een koude winterdag wordt een kind overreden en voor dood achtergelaten. Christine ontdekt het dode jongetje. Maar wanneer de politie arriveert, heeft de rivier het lijk reeds weggevoerd. Christine is heel verward, ze had net een vlammende ruzie met haar ex en de politie lijkt haar niet te geloven.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief